Je bent opzoek naar een nieuwe baan en daar hoort solliciteren bij. Voor veel mensen brengt dit de nodige spanning en onzekerheid met zich mee, wat volkomen begrijpelijk is. Maar maak je geen zorgen! Met de onderstaande tips ga je goed voorbereid het gesprek in en kun je laten zien wie jij bent. Wij hopen dat deze tips je helpen om de zenuwen onder controle te krijgen en vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in te gaan!

Tips

  • Blijf jezelf dan ben je het leukst
    Een van de belangrijkste tips die we kunnen geven, is om jezelf te blijven. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is essentieel. Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar kwalificaties, maar ook naar iemand die goed past binnen het team. Als je probeert iemand anders te zijn, zal dat snel opvallen. Wees eerlijk over je vaardigheden, ervaringen en je leerpunten. Authenticiteit wint altijd.

  • Neem mee wat belangrijk is: CV, Identiteitsbewijs, Glimlach
    Naast praktische zaken zoals je cv en identiteitsbewijs, mag je vooral je glimlach niet vergeten. Een glimlach breekt vaak het ijs en laat een positieve indruk achter. Het laat zien dat je vriendelijk en toegankelijk bent, wat veel waarde kan hebben in een sollicitatiegesprek.

  • Onthoud namen: toon betrokkenheid
    Het onthouden van de naam van je gesprekspartner lijkt misschien een klein detail, maar het maakt een groot verschil. Door de naam van de interviewer een paar keer tijdens het gesprek te gebruiken, creëer je een gevoel van wederzijds respect en betrokkenheid. Dit helpt om het gesprek persoonlijker en aangenamer te maken.

  • Praat rustig: neem de tijd voor je antwoorden
    Nerveus zijn kan ervoor zorgen dat je sneller gaat praten, wat kan leiden tot verwarring of het overslaan van belangrijke punten. Praat rustig en neem de tijd om je gedachten te formuleren. Dit geeft je de kans om je boodschap helder en effectief over te brengen, zonder jezelf onder druk te zetten.

  • Stel vragen: toon je interesse
    Een sollicitatiegesprek is niet alleen een gelegenheid voor de werkgever om jou te leren kennen, maar ook voor jou om het bedrijf te leren kennen. Door vragen te stellen over de functie, het team of de bedrijfscultuur geeft je waardevolle informatie over of deze baan echt bij je past.

  • Houd oogcontact: bouw een connectie op.
    Oogcontact is een belangrijke manier van communiceren. Hoewel het belangrijk is om oogcontact te houden, hoef je niet te staren; gewoon regelmatig oogcontact maken is voldoende om een positieve indruk achter te laten. 

Voorbereiding op je Sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is essentieel om je zelfverzekerd te voelen tijdens een sollicitatiegesprek. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je optimaal voor te bereiden.
  • Verwachte vragen: oefen je antwoorden. Bedenk van tevoren welke vragen je kunt verwachten, zoals "Kun je iets over jezelf vertellen?" of "Wat zijn je sterke en zwakke punten?" Door deze vragen vooraf te oefenen, ben je beter voorbereid en kom je zelfverzekerder over.
  • Verdiep je in het bedrijf. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf. Wat zijn hun missie en visie? Wat kun je vinden over hun bedrijfscultuur? Deze kennis helpt je om beter te begrijpen wat het bedrijf zoekt in een kandidaat en om je antwoorden daarop af te stemmen.
  • Kledingkeuze: maak een goede eerste indruk. Je kledingkeuze speelt een belangrijke rol bij het maken van een eerste indruk. Zorg ervoor dat je outfit geschikt is voor de bedrijfscultuur. Voor een formele omgeving kies je een nette outfit, terwijl je in een meer informele setting iets losser gekleed kunt gaan. Een verzorgde en gepaste outfit kan het verschil maken in hoe je wordt beoordeeld.
  • Kom op tijd. Niets is zo stressvol als te laat komen voor een sollicitatiegesprek. Plan je route naar het bedrijf zorgvuldig en vertrek ruim op tijd om eventuele vertragingen op te vangen. Het is beter om een paar minuten te vroeg te zijn, zodat je nog even rustig kunt ademhalen en je kunt concentreren voordat het gesprek begint.

Veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Hoewel geen sollicitatiegesprek precies hetzelfde is, zijn er een aantal vragen die je vaak kunt verwachten. Het is verstandig om je op deze vragen voor te bereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Kun je kort iets over jezelf vertellen?
    Dit is vaak een van de eerste vragen die je krijgt. Houd je antwoord beknopt en vertel wat je interesses zijn
  • Wat zijn jouw sterke punten?
    Dit is je kans om te laten zien waarin je uitblinkt. Wees specifiek en geef voorbeelden van hoe jouw sterke punten je in het verleden hebben geholpen.
  • Wat zijn jouw zwakke punten?
    Dit is een lastige vraag, maar wees eerlijk. Geef aan welke zwakke punten je hebt en hoe je eraan werkt om deze te verbeteren.
  • Hoe zou een familielid, vriend(in) of partner jou beschrijven?
    Deze vraag biedt inzicht in hoe je persoonlijkheid wordt waargenomen door anderen. Dit geeft de interviewer een breder beeld van wie je bent.
  • Kun je een voorbeeld geven waaruit jouw sterke punten blijken?
    Een goed verhaal blijft hangen. Kies een voorbeeld uit je werkervaring waarin je een uitdaging hebt overwonnen dankzij je sterke punten.
  • Wat is de reden dat jij een andere baan zoekt?
    Wees professioneel en vermijd het spreken over negatieve ervaringen met je vorige werkgever. Richt je in plaats daarvan op wat je zoekt in een nieuwe rol. 
Adem diep in, schouders recht, en ga ervoor. Met deze tips ben jij klaar om je nieuwe baan binnen te halen. Solliciteren hoeft geen stressvolle ervaring te zijn als je goed voorbereid bent. BR-Flex wenst jou heel veel succes in je sollicitatiegesprek en we hopen dat je snel dat telefoontje krijgt met goed nieuws!

Bekijk hier de recente vacatures!