Als uitzendkracht is je werk vaak flexibel en afwisselend, maar hoe zit het eigenlijk met je vrije tijd? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld door uitzendkrachten. In deze blog zetten we alles op een rij omtrent verlof, zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Wil je meer weten over vakantiedagen? Lees dan de blog ‘Hoe bouw ik vakantie uren op?’.

Bekijk hier onze recente vacatures!

Feestdagen

Naast vakantiedagen opnemen, krijg je ook vrij op een aantal wettelijke feestdagen die voor Nederland gelden. Op deze dagen krijg je als uitzendkracht je loon doorbetaald. Als je als uitzendkracht wel op de feestdag moet werken, dan geldt hiervoor meestal een toeslag. In Nederland zijn de wettelijke feestdagen (als ze niet op een zaterdag en/of zondag vallen):

  • Nieuwjaarsdag;
  • Tweede Paasdag;
  • Hemelvaartsdag;
  • Tweede Pinksterdag;
  • Beide Kerstdagen;
  • Koningsdag of daarvoor in de plaats tredende dag;
  • Bevrijdingsdag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar.

 

 

Geboorteverlof

De uitzendkracht heeft recht op geboorteverlof na de bevalling van de partner of degene van wie hij het kind erkent. Dit geeft de uitzendkracht de mogelijkheid tijd te geven om het kind en de moeder te ondersteunen. Na de eerste dag van de bevalling heeft de uitzendkracht in een periode van vier weken recht op het opnemen van het geboorteverlof. De duur van het geboorteverlof staat gelijk aan eenmaal de wekelijkse arbeidsduur.  

Bijzonder verlof

Vanuit de cao voor uitzendkrachten heeft de uitzendkracht ook recht op bijzonder verlof. Bijzonder verlof betekend dat de uitzendkracht vrij krijgt vanwege speciale persoonlijke omstandigheden. Dit zijn situaties, zoals: huwelijk, overlijden in de familie of aantal jaar huwelijk van naasten of de uitzendkracht zelf. In artikel 28 van cao-uitzendkrachten is te zien hoeveel dagen de uitzendkracht verlof heeft per gelegenheid.

Kort verzuim

Als uitzendkracht kan je kort verzuim opnemen. Kort verzuim betekend dat je tijdelijk niet in staat bent om je werk te kunnen uitvoeren. Dit kan komen door:

  • Door onverwachte situaties die ervoor zorgen dat het werk meteen moet stoppen, zoals het onverwachts breken van je been;
  • Een taak of verplichting die je uitvoert die door de wet of overheid aan je is opgelegd, zonder dat je daar geld voor krijgt, zoals getuige optreden in een rechtszaak;
  • Door persoonlijke situaties, zoals het overlijden van een naaste familielid.

Aanvragen van verlof

Het is van belang dat jij BR-Flex en het bedrijf waar jij werkt zo snel mogelijk informeert over het opnemen van verlof. Hierdoor komen er geen miscommunicaties en gaat de loondoorbetaling op de juiste wijze. Daarnaast kan er vervanging geregeld worden voor de uitzendkracht.

Heeft u vragen naar aanleiding van de tekst?

Vul dan onderstaand jouw gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met jou op. Of bel naar 0523-610067.

contact