Wat zijn ADV-dagen?

ADV staat voor Arbeidsduurverkorting en is een regeling waarbij je extra vrije tijd opbouwt door meer uren te werken dan in je contract is vastgelegd. In plaats van deze extra uren uitbetaald te krijgen als overwerk, spaar je ze op als extra verlof. Een voorbeeld: als je een contract hebt voor 38 uur per week, maar je werkt 40 uur per week, dan bouw je elke week 2 ADV-uren op. Deze uren kunnen later worden omgezet in ADV-dagen, wat betekent dat je extra vrije dagen hebt bovenop je reguliere vakantiedagen.

Bekijk hier onze vacatures!

Hoe verschilt ADV van overwerken?

Hoewel je door het werken van extra uren ADV opbouwt, is het niet hetzelfde als overwerken. ADV is een structurele afspraak die vastgelegd is in je cao of de bedrijfsregeling van je organisatie. Waar overwerken afhankelijk van de drukte of behoefte van een bedrijf, zijn ADV-uren ingebouwd in je werkrooster en een vast onderdeel van je arbeidscontract. Dit betekent dat je verplicht bent om die extra uren elke week te werken, en deze zijn al vooraf ingeroosterd. Door het ondertekenen van je contract stem je in met deze regeling.

Wat kun je met ADV-dagen?

ADV-dagen geven je extra vrije tijd bovenop je reguliere vakantiedagen. Het idee achter ADV is om de werkdruk te verlagen en een betere werk-privébalans te creëren, zonder dat je salaris hierdoor lager wordt. Deze dagen kun je opnemen voor bijvoorbeeld een korte vakantie, persoonlijke verplichtingen of gewoon om wat extra rust te nemen. Hoe en wanneer je de ADV-dagen kunt opnemen, verschilt per bedrijf en cao. Vaak moet je dit in overleg doen met je werkgever en soms zijn er specifieke periodes waarin je ADV-dagen kunt opnemen, afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten.

In welke sectoren komt ADV voor?

ADV-regelingen zijn niet in alle sectoren van toepassing. Meestal vind je ADV in sectoren waar langere werktijden gebruikelijk zijn, maar waar werkgevers toch een balans willen bieden tussen werk en vrije tijd. ADV-dagen zijn vooral te vinden in de volgende sectoren:

In deze sectoren zijn ADV-dagen vaak een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Werknemers in deze sectoren werken structureel meer uren dan in hun contracten staat, en dankzij de ADV-regeling kunnen zij deze extra uren compenseren met extra vrije dagen.

Voordelen van ADV-dagen

Het grote voordeel van ADV-dagen is dat je extra vrije tijd krijgt zonder dat je salaris eronder lijdt. Bovendien zorgt deze regeling voor een goede balans tussen werk en vrije tijd, waardoor je de kans hebt om uit te rusten en zo de productiviteit op lange termijn te verhogen. Daarnaast kunnen ADV-dagen werknemers helpen om flexibel te blijven in hun werkrooster, omdat zij extra dagen hebben waarop ze vrij kunnen nemen voor persoonlijke zaken.

Voor bedrijven is de ADV-regeling vaak gunstig omdat het een structurele manier is om de arbeidsduur te verlengen zonder dat er perse meer loon betaald hoeft te worden, terwijl de medewerkers wel van hun verdiende vrije dagen kunnen genieten. 

Bekijk hier onze recente vacatures!